Mascarade (second edition)

1,590.00 ден

Има залиха

  • Броj на играчи: 4-12
  • Времетраење: 30 мин.
  • Возраст: 10+
  • Издавач: Asmodee
Спореди

Кој си ти во Маскарада? Кој и да сакате да бидете…барем додека некој друг не ве повика на тоа! Секој лик добива карта за улоги свртена надолу на почетокот на играта, а во игра со 4-5 играчи некои карти со улоги се ставаат во центарот на табелата. На кривина, преземате една од трите дејства:

1) Објавете го вашиот карактер: Побарајте ја моќта на одреден лик и преземете ја поврзаната акција. Не мора да ја имате таа картичка со карактер пред вас за да ја преземете оваа акција, но ако некој друг каже дека тој е тој лик и ја открие картичката за да го докаже тоа, тој играч ја презема акцијата наместо тоа додека вие изгубите една паричка од трибуналот.

2) Заменете ги картичките или не: Земете ја картичката со карактерот на друг играч заедно со вашата, ставете ги под масата, измешајте ги малку наоколу, а потоа вратете му една картичка на другиот играч додека чувајте ја за себе. Вие (најверојатно) знаете дали сте ги смениле карактерите и може да имате некаква претстава за тоа кој сте сега, но тој друг играч можеби е во темнина.

3) Тајно погледнете го вашиот карактер: Погледнете ја вашата карта за карактер за да се уверите кој сте.

Играта продолжува додека еден играч не добие 13 монети и не победи – или додека играчот не ги загуби сите монети, во тој случај победува играчот со најмногу монети.

Маскарадата вклучува повеќе картички со карактери од бројот на играчи, така што нема да се користат сите знаци во секоја игра. Правилата сугерираат да користите одредени ликови во вашите први игри, но откако ќе ја знаете играта, можете да пробате многу други дистрибуции.

Забележете дека ова второ издание на Mascarade вклучува 17 картички со улоги, при што овие картички се мешавина од улоги од оригиналната основна игра и од проширувањето од 2014 година.

Main Menu